Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, όταν ήταν Πρύτανης της Ακαδημίας του Παρισιού και Καγκελάριος όλων των Πανεπιστημίων του Παρισιού, επισκέφθηκε μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Φθάνοντας στο Πανεπιστήμιο, τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρός του και απευθύνθηκε στην Αρβελέρ: "Χορεύεις καλαματιανό;" της είπε. Εκείνη τα έχασε... "Ι am John Bradimas". Στο δείπνο, ο Μιτεράν, παρόντος του Προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέϊγκαν, έκλεισε τον επίσημο χαιρετισμό του ως εξής: "Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και η Πρόεδρος όλων των Πανεπιστημίων του Παρισιού δεν μιλούσαν αυτήν την ώρα ούτε γαλλικά, ούτε αγγλικά. Μιλούσαν ελληνικά. Ε! αυτό είναι αυτοκρατορία!"

29 Αυγούστου 2010

Γεώργιος Ράλλης, ο Άρχοντας της Δημόσιας ζωής...

Ο Γεώργιος Ράλλης


Ο Γεώργιος Ι. Ράλλης (Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 1918 – 15 Μαρτίου 2006) ήταν Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Καταγόταν από οικογένειες με πλούσια παράδοση στην πολιτική. Ο παππούς του ήταν ο Πρωθυπουργός Δημήτριος Ράλλης. Πατέρας του ήταν ο Ιωάννης Ράλλης, Πρωθυπουργός των κατοχικών δυνάμεων κατά την περίοδο 1943–1944. Η μητέρα του, Ζαΐρα, ήταν κόρη του κερκυραίου Πρωθυπουργού της Ελλάδας Γεωργίου Θεοτόκη και αδελφή του επίσης Πρωθυπουργού της χώρας Ιωάννη Θεοτόκη.

Εκλέχθηκε βουλευτής με το Λαϊκό Κόμμα το 1950, με τον Ελληνικό Συναγερμό (1951–1952) και την ΕΡΕ (1956). Διετέλεσε υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως (1954–1956) και υπουργός Δημοσίων Έργων και Συγκοινωνιών (1956–1958). Υπήρξε ο ιδρυτής της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ και προχώρησε στην αντίστοιχη σύμβαση με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Επίσης διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών (1961–1963) και Δημοσίας Τάξεως (1967).

Στην πρώτη κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Καραμανλή το 1974, ο Γεώργιος Ράλλης ανέλαβε το Υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως. Κατόπιν ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας για να εισηγηθεί την υποχρεωτική εννιάχρονη εκπαίδευση και την καθιέρωση της δημοτικής σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το 1977 ανέλαβε το Υπουργείο Συντονισμού, και το 1978 το Υπουργείο Εξωτερικών. Ως υπουργός Εξωτερικών, ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Υπήρξε ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε την Μόσχα (Οκτώβριος 1978).

Με την άνοδο του Κ. Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Γεώργιος Ράλλης ανέλαβε Πρωθυπουργός της Ελλάδας (από τις 9 Μαΐου 1980). Η πρωθυπουργία του χαρακτηρίσθηκε από την εισαγωγή ενός ευρωπαϊκού δημοκρατικού ύφους. Ευτύχησε να υπογράψει την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ. Στις 19 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά την εκλογική ήττα του από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Γεώργιος Ράλλης παραιτήθηκε από Πρωθυπουργός.

Ύπήρξε βαθύτατα ευρωπαϊστής και δημοκράτης. Μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του, διατήρησε πολιτικό γραφείο επί της οδού Ακαδημίας στην Αθήνα και διέμενε σε διαμέρισμα επί της Κανάρη 4 στο Κολωνάκι.

(Claus: "Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, η παρρησία και η τόλμη συγκροτούν το ανώτερο ήθος το οποίο χαρακτήρισε τον Γεώργιο Ράλλη στην πολιτική του σταδιοδρομία και στη γενικότερη παρουσία του στη δημόσια ζωή").