Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, όταν ήταν Πρύτανης της Ακαδημίας του Παρισιού και Καγκελάριος όλων των Πανεπιστημίων του Παρισιού, επισκέφθηκε μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Φθάνοντας στο Πανεπιστήμιο, τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρός του και απευθύνθηκε στην Αρβελέρ: "Χορεύεις καλαματιανό;" της είπε. Εκείνη τα έχασε... "Ι am John Bradimas". Στο δείπνο, ο Μιτεράν, παρόντος του Προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέϊγκαν, έκλεισε τον επίσημο χαιρετισμό του ως εξής: "Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και η Πρόεδρος όλων των Πανεπιστημίων του Παρισιού δεν μιλούσαν αυτήν την ώρα ούτε γαλλικά, ούτε αγγλικά. Μιλούσαν ελληνικά. Ε! αυτό είναι αυτοκρατορία!"

28 Αυγούστου 2010

Αντώνης Τρίτσης: απλά πολιτικός ή πρότυπο Ανθρώπου;

Ο Αντώνης Τρίτσης
O Αντώνης Τρίτσης γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1937. Φοίτησε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και με υποτροφία του ιδρύματος Φουλμπράιτ (Fulbright), σπούδασε Πολεοδομία και Χωροταξία στο τεχνολογικό ινστιτούτο του Ιλλινόις (Illinois) των Η.Π.Α., ενώ 6 χρόνια αργότερα ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ στο Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Στα νεαρά του χρόνια ασχολήθηκε με τον αθλητισμό διαπρέποντας στο δέκαθλο με πανελλήνιες και βαλκανικές διακρίσεις.

Εκλέχτηκε βουλευτής του νομού Κεφαλληνίας και Ιθάκης διαδοχικά το 1981 και το 1985. Μεταξύ των ετών 1981 - 1984 διετέλεσε Υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος και από το 1986 έως το 1988 Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Την περίοδο αυτή δημιουργήθηκε πλήρες θεσμικό πλαίσιο (Νόμος 1337/83) που προέβλεπε όλες τις αναγκαίες διαδικασίες κοινωνικής συμμετοχής και δημόσιας διαβούλευσης για τις μελέτες πολεοδομικού σχεδιασμού, απαραίτητες για την πολεοδομική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ τέθηκε υπό εξέταση η εκκλησιαστική περιουσία. Στις 19 Μαίου το 1989 ίδρυσε το Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα και στις 14 Οκτωβρίου του 1990 εκλέχτηκε Δήμαρχος Αθηναίων με την υποστήριξη της Ν.Δ. και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έχοντας ως αντίπαλό του την Μελίνα Μερκούρη.

Στις 7 Απριλίου του 1992 και σε ηλικία μόλις 55 χρονών, έχασε τη μάχη με το θάνατο, μετά από οξύτατο εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο υπέστει στο γραφείο του στο Δημαρχείο. Ο αιφνίδιος θάνατος του "ματαίωσε" τον επικείμενο γάμο του με την ελληνίδα ηθοποιό Μιμή Ντενίση.

Με τη διαθήκη του ίδρυσε το «Ίδρυμα Αντώνης Τρίτσης, για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών», στο οποίο κληροδότησε όλη την προσωπική του περιουσία.

(Claus:"εκφράζω την άποψη ότι ο Αντώνης Τρίτσης ήταν ένας από τους καλύτερους και κορυφαίους πολιτικούς της σύγχρονης μεταπολεμικής Ελλάδας. Οξυδερκής, ανθρωπιστής, έντιμος, φιλόπατρης, αληθινός, επιστήμονας, οραματιστής, εθελοντής, δημοκράτης, ταπεινός, εργατικός, άνθρωπος... Ας τον έχουν ως πρότυπο οι νέοι πολιτικοί!").